Živa Portal
 
 
Dobrodošli na ŽIVA Portal
sobota, december 10 2016 08:19
| Povezave | Ankete | Koledar
Glavne teme  
SPLOŠNE INFORMACIJE
MOŠKA NEPLODNOST
ŽENSKA NEPLODNOST
::: mehanskega vzroka
::: nepravilnosti maternice
::: hormonskega vzroka
INFEKCIJE IN SPOLNO PRENOSLJIVE BOLEZNI
DIAGNOSTIKA NEPLODNOSTI
::: preiskave za njo
::: preiskave za njega
OPLODITEV Z BIOMEDICINSKO POMOČJO
::: tehnike umetne oploditve
CENTRI
::: tuji centri
::: slovenski centri
ZDRAVILA
- od A do D
- od E do I
- od J do N
- od O do T
- od U do Ž
DAROVANJE SPOLNIH CELIC
NARAVNE METODE
::: dolo
ZAKONI
POSVOJITEV
DRUŠTVO ŽIVA
SLOVARČEK
STATISTIKA

ŽIVA Portal Ankete  
Poleg tradicionalne medicine se poslužujete tudi alternativnih metod? Če da katerih?
Ne
Akopunktura
Prehrana po krvni skupini
Maca
Homeopatija
Masaže
Yoga
Reiki
Drugo, tukaj vas prosim da spodaj napišete katere metode uporabljate
Rezultati
1,180 glasov | 7 komentarjev.

ŽIVA Portal Ankete  
V katerih državah bi bila za vas mednarodna posvojitev najbolj zanimiva?
Evropske države ( npr. Rusija, Poljska, Bolgarija, Slovaška )
Afriške države ( npr. Burkina Faso)
Azijske države (npr. Kitajska, Filipine )
Latinska Amerika (npr. Brazilija)
Bližnji vzhod ( npr. Jordanija, Egipt, Izrael )
Posvojili bi izključno v Sloveniji
Rezultati
1,520 glasov | 3 komentarjev.

ŽIVA Portal Ankete  
Koliko otrok si želite?
Vsaj enega.
Dva.
Tri.
Štiri ali več.
Rezultati
3,474 glasov | 1 komentarjev.


PAP TEST - BRIS PO PAPANICOLAOUU  
Kaj je odvzem brisa in test PAP?
..................................................
Bris materničnega ustja je sestavni del preventivnega ginekološkega pregleda za preprečevanja raka materničnega vratu. Ginekolog z lesenim loparčkom in krtačko podrsa po površini in v vhodu v maternično ustje, da dobi vzorec celic iz njune površine. Odvzete celice nanese na objektno stekelce in jih pripravi za kasnejše obarvanje in pregled v laboratoriju. Odvzem in pregled celic v brisu materničnega vratu se imenuje po grškem zdravniku Georgu Papanicolaouu tudi " test po Papanicolaouu" ali kratko test PAP.

Kaj pokaže test PAP?
..................................................
Barvanje odvzetih celic na stekelcu pokaže spremembe, ki jih citolog v laboratoriju oceni pod mikroskopom ter ugotovitve zapiše na izvid. Spremembe celic citologi razvrščajo v pet razredov, zato je izvid testa lahko PAP I do PAP V. Iz laboratorija izvid pošljejo h ginekologu, ki je bris odvzel. Pri večini žensk (85%), ki jim odvzamejo bris, so celice povsem normalne. Odvzeti bris z normalnimi celicami je ocenjen PAP I.

Osebni ginekolog povabi žensko na ponovni pregled z odvzemom brisa, če njen citološki bris v laboratoriju ocenijo kot PAP II. Najpogosteje je vzrok vnetje nožnice, v redkih primerih pa v celicah odkrijejo blage spremembe.

Še redkejši je izvid PAP III, ko citolog v laboratoriju v celicah najde zmerne do hude spremembe. Žensko s takšnim izvidom ginekolog povabi na ponovni ginekološki pregled, kjer poleg odvzema brisa opravi še druge preiskave. Pri ženskah, ki redno hodijo na preventivne preglede, spremembe v celicah odkrijejo v zgodnejši fazi (do PAP III),
Najredkejša sta izvida PAP IV in PAP V. Pri ženskah, ki hodijo na redne preventivne preglede, sta izjemno redka, saj te spremembe nastajajo zelo počasi.

Kako se pripravite na preventivni odvzem brisa in ginekološki pregled?
..................................................
Za preventivni ginekološki pregled razen običajnih higienskih postopkov niso potebne posebne priprave. Svetujemo, da dan pred odvzemom brisa materničnega vratu ne uporabljate kemičnih sredstev za preprečevanje nosečnosti (kreme, pene, kondomi s spermicidi), ker te snovi vplivajo na izvid testa. Pregleda ne svetujemo v času menstruacije, ker kri otežuje ocenjevanje celic v laboratoriju. To pravilo pa ne velja, če sumite, da krvavitev ni redna mentruacija. V tem primeru svetujemo čimprejšnji posvet pri ginekologu

Kako pogosto je potreben test PAP?
..................................................
Raziskave kažejo, da se spremembe na materničnem vratu postopno in več let razvijajo v raka. Pri ženskah, ki nimajo ginekoloških težav, zadošča odvzem brisa in test PAP vsako tretje leto, če sta izvida dveh testov, opravljenih v obdobju enega leta, negativna.

Kako zanesljiv je test PAP?
..................................................
Test PAP je dovolj zanesljiv (80-90%), ima pa nekatere omejitve predvsem zaradi napak pri odvzemu brisa ali ocenjevanju celičnih sprememb v brisu. Kakovstno izvajanje organiziranega programa skrbi, da je teh napak čim manj. Zato velja opozorilo, da udeležba na rednih preventivnih pregledih in negativen izvid testa PAP ne pomenita, da ste lahko brezbrižni do kakršnihkoli sprememb in težav. Če se pojavijo, čim prej obiščete svojega ginekologa.

HSG –histerosalpingografija  
New Page 1

HSG –histerosalpingografija

Je kontrastna radiološka preiskava rodil, s katero prikažemo:

  • • votli sistem materničnega vratu,

  • • maternice in

  • • jajcevodov.


Diagnostična preiskava pri kateri ugotavljamo nepravilnosti materničnega ustja, notranjosti maternice, jajcevodov in nekatere nepravilnosti v trebušni votlini.
Preiskava se opravi ambulantno in ni boleča, če je ženska sproščena in nima zlepljenih jajcevodov. Preiskavo dela zdravnik ginekolog s sodelovanjem zdravnika radiologa in radiološkega inženirja. Pri preiskavi se v notranjost maternične votline vbrizga kontrastno sredstvo, ki se iz maternice razširi skozi jajcevode v trebušno votlino, ob tem se naredi RTG slike in opiše stanje ginekoloških organov. Preiskavo se opravi v prvi polovici menstrualnega ciklusa, po menstruaciji.

Opisi pacientk:

''V rodila ti vbrizgajo kontrastno sredstvo pod pritiskom in ker imaš visok prag bolečine, ne bo panike (približno kot krči pri M). Potem rentgensko slikajo in vidijo, če in v kolikšni meri se kontrast razlije na koncu jajcevodov in kakšne oblike je maternična votlina. Vse skupaj traja kakšnih 15 minut (seveda, če ne šteješ čakalnice...).
Po slikanju greš domov, dajo ti kakšne tri dni bolniške. Mislim, da je kar dobro malo počivat. Koliko počitka boš pa rabila, je pa najbolj odvisno od tebe, saj smo si različne. Jaz sem bila že naslednji dan ok.''

''Živjo!
Vsi so govorili o groznih bolečinah, ki jih jaz sploh nisem imela. Počivala sem tisti in naslednji dan. Samo ena moteča stvar je po posegu - napinjen trebuh.
Srečno!''

''Samo slikanje je bilo bp, kot da ne bi bilo nič. Sem imela več straha kot bolečin. :-)) Po vsem branju tu gor, sem mislila, da bo huje.
Jaz sem sicer takrat imela nekaj dni "dopusta" (beri nisem delala za šankom ene 3 dni), drugače pa nobenih posebnosti. Tudi napihnjena nisem bila.''

''Po mojih dveh izkušnjah:
- najprej dobiš tablete proti bolečinam
- nato ti slikajo maternico tako, da ti nanjo prilepijo nekakšen lijak skozi katerega spustijo tekočino, nato slikajo
Postopek ni dolg (vse skupaj s pripravami cca 10 minut). Nekatere ženske pridejo zelo prestrašene, ker da menda to zelo boli. Seveda je odvisno od praga bolečin, moje izkušnje so take, da ni nič tako zelo hudega.
- po postopku dobiš antibiotik in imaš 3 dni bolniške (če se prav spomnim)''

''Jaz sem bila 2X. Enkrat sploh nisem nič čutila, drugič me je bolelo kot bi imela zelo hude krče podobne menstruacijskim. Tudi če pride do te bolečine traja mogoče samo kakšne 2 minuti.''

''Zdravo,
pred posegom moraš izpraznit mehur in iti na blato, saj lahko drugače polno črevo moti preiskavo in samo rentgensko sliko.
Pred posegom dobiš neko tabletko proti krčem, ki bi jih lahko sprožila sama preiskava, nisem sigurna če je tudi kaj proti bolečinam.
Sam poseg ni ravno prijeten, je pa dobra stran da mine zelo hitro. Bolečina kot pri zelo močni M traja le tri sekunde potem pa je ok.
Res dobiš antibiotik za tri dni, da ne pride do kake infekcije (preventivno), priporočam ti, da se po preiskavi doma uležeš ter vzameš kako tableto proti bolečinam (Nalgesin).
Mene je začelo boleti in sem dobila krče kot pri M šele kakšno uro po posegu, zato sem potem raje malce poležavala. Drugi dan pa sem bila že z metlo v roki:)
Torej kar korajžno...'' 

HISTEROSKOPIJA  
Histeroskopija je diagnostični in hkrati operativen postopek za odkrivanje in zdravljenje patologije maternične votline. Spada med manjše operativne posege, vendar je zelo pomembna pri terapiji ginekoloških obolenj in neplodnosti. Poseg ni boleč. Z drobnim optičnim instrumentom preiščejo votlino maternice in po potrebi tudi odpravijo nepravilnosti( pregrada, miom, polip itd ).


Poseg je priporočljivo delati med 7-14 dnem ciklusa.Načeloma delajo histeroskopijo v prvem delu ciklusa ko je sluznica še tanka in je izkjučena nosečnost.
Prideš v bolnico, tisti dan si tešča, zaradi preiskav krvi. Popoldan sledi sirup za čiščenje. Naslednji dan dobiš narokozo, potem se izvede operacija - pregled, tisti dan še prespiš v bolnici, drugi dan pa greš domov.

GINEKOLOŠKI PREGLED  
1. Anamneza (izpraševanje)

Pacientka na ginekologiji nam mora ob splošni anamneziji povedati, kdaj je imela prvo prvo menstruacijo in kakšen je njen menstruacijski cikel. Vprašati jo moramo, kako so potekale njene nosečnosti, katere ginekoloske bolezni je prebolela, kakšno je njeno spolno življenje itd. Dobiti moramo čim bolj natančne podatke, ki morajo ostati tajni in razen z in sestri ne smejo biti dostopni drugim osebam.

2. Splošna preiskava, preiskava dojk in trebuha

Pred ginekološkim pregledom zdravnik žensko tudi splošno pregleda. Sestavna dela ginekološke preiskave sta še pregled dojk, pomembna pa je tudi preiskava trebuha, saj pri ginekoloških boleznih odkrijemo spremembe tudi na tem delu telesa.

3. Preiskava zunanjega spolovila

Preiskavo zunanjega spolovila opravlja zdravnik tako, da pregleda znanje splovilo, tem vidi normalno stanje ali pa bolezenske spremembe. Pregleda poraščenost nadsramja, velikost in obliko ščegetavčka (*censored*oris), velike in male sramne ustne, zunanje ustje sečnice, preddvor, vhod v nožnico , ki jo zapira deviška kožica (hymen), zadnjo ustnično vez, presredek in analno odprtino (anus).
Sledi še otipavanje (palpacija) zunanjega spolovila; zdravnik najpogosteje otipa male sramne ustne in Bartholinove žleze.


4.Preiskava v zrcalih

Nožnico in nožnični del materničnega vratu pregleda zdravnik v spekulih, in sicer tako, da ogleduje nožnične stene in nožnične oboke. Najvažnejši je ogled nožničnega dela materničnega vratu. Nožnični izcedek in izcedek vratnega kanala odvzamemo pred notranjo ginekološko preiskavo z leseno lopatico.
Izcedek zdravnik pošlje na preiskavo v laboratorij. Sledita odvzem brisa na malignost (PAP test) in kolposkopija.

5.Notranja ginekološka preiskava

Otipavanje (palpacijo) opravi zdravnik z notranjo ginekološko preiskavo skozi nožnico (vaginalna preiskava).

6.Dvoročna ginekološka preiskava skozi nožnico

Zdravnik vtakne v nožnico en ali dva prsta desne roke, prste druge roke položi na sredino podtrebušja ter pri tem pazi, da ženski ne povzroča bolečin. Pri tej preiskavi najprei otipa Bartholinove žleze, nožnico, nožnične oboke, nožmčni del matemičnega vratu in zunan)e maternično ustje. Sledi dvoročna preiskava, pri kateri otipa maternico in včasih jajcevode ter jajčnike. Določa velikost, položaj, obliko, trdoto in gibljivost teh organov in ugotavlja njihovo občutljivost. Otipa tudi maternične vezi (parametrije).


HORMONSKE PREISKAVE  
New Page 1
FSH Vrednost se določi 3° dan ciklusa, oz med 2°-4° dnem. Rezultat pod 6 je odličen, med 6-9 je še vedno zelo dober. Vrednosti med 10-15 nakazujejo na zmanjšanja jajčne rezerve. Nad 15 govorimo že o začetku prezgodnje menopavze. Normalno je razmerje LH:FSH 1:1 (vrednosti so skoraj da enake). Kadar ni tako je to pogosto posledica policističnega ovarija.
LH Vrednost 3° dne je skoraj da enaka FSH. Razmerje LH:FSH 2-3 : 1 pa nakazuje na PCO. Vrednost LH narašča z približevanjem ovulaciji in je navadno na dan ovulacije višja od 20mIU/ml.
Estradiol Visoka vrednost ( višja od 80-100 pg/ml) na 3° dan ciklusa lahko nakazuje na prisotnost ovarijske ciste ali na znižanje ovarijske rizerve. Estradiol se zvišuje z rastjo foliklov in doseže vrednost nekje 200 pg/ml za vsak zrel folikel.
Prolaktin Previsoka vrednost je lahko posledica adenoma hipofize ali pa sindroma policističnega jajčnika. Vrednost je lahko lažno povišana zaradi trenutnega vzburjenja(stres). Iz tega razloga se vzame kri trikrat v 20 minutnih intervalih.
Progesteron Preiskava se naredi 21°dan ciklusa oziroma 7 dni po ovulaciji. Rezultat nad 5 ng/ml potrjuje da je ovulacija bila, vendar je rezultat odličen pri vrednosti nad 10 ng/ml. Pri prenizkih vrednostih gre za nepravilnosti v lutealni fazi.
TSH Visoka vrednost nakazuje hipotiroidizem nizka pa hipertiroidizem
T3 in T4 Pri hipertiroidizem so vrednosti visoke medtem ko je FSH nizek. Pri hipotiroidizmu pa so vrednosti T3 in T4 nizke FSH pa je visok.
Testosteron Testosteron je glavni moški hormon, torej so vrednosti pri ženski zelo nizke (pod 0,5 ng/ml) Višje vrednosti nakazujejo hiperandrogenizem.Upoštevajte da so rezultati zgolj informativne narave. Da se lahko spreminjajo od laboratorija do laboratorija. Da se ne smemo bazirati zgolj na en rezultat ampak le tega ponoviti.


Par povezav na to temo in pa en okvirni cenik:

http://fertilityplus.org/faq/hormonelevels.html#female
http://www.webhealthcenter.com/general/tp_hormo.htm

in pa en okvirni cenik:

http://adrialab.si/default-20020.html

ULTRAZVOK  
Ultrazvok je ena najpomembnejših preiskav v diagnosticiranju neplodnosti ( in ginekologiji na splošno), ker omogoča videnje notranjosti reproduktivnega aparata. Temelji na delovanju visokofrekvenčnih zvočnih valov.

Z uz je npr možno določiti velikost in obliko maternice in jajčnikov, pregledati če so prisotne ciste ali fibromi. Pregledajo se lahko jajcevodi in diagnosticira zelo močno vnetje ali izvenmaternično nosečnost. itd.

Obstajajo dve vrsti ultrazvočne preiskave:
-transabdominalni ultrazvok
-vaginalni ultrazvok


V prvem primeru se preiskava naredi čez trebušno steno s premikanjem sonde po trebuhu. V drugem primeru se ta sonda vstavi v nožnico in na ta način izvede pregled.

Vaginalni ultrazvok je bolj uporabljan ker je slika bolj natančna in istočasno enostavejša za pacintko ker ni potrebno imeti poln mehur( torej ni potrebno pitje litrov vode pred tem).

Ultrazvok je tudi edini zanesljiv način za določanje ovulacije in na ta način se spremlja celotno pot folikla in njegovo rast.
 SALPINGOSKOPIJA  Za tisk prijazna stran  
 nedelja, junij 12 2005 08:33
 Piše: kitty
 Ogledov: 3,707

::: preiskave za njo

 
Beri dalje (284 besed) 0 komentarjev.
Dodaj komentar

 GINEKOLOŠKE OPERACIJE  Za tisk prijazna stran  
 sobota, maj 21 2005 04:47
 Piše: kitty
 Ogledov: 7,150

::: preiskave za njo

 
Beri dalje (1,475 besed) 0 komentarjev.
Dodaj komentar

 LAPAROSKOPIJA  Za tisk prijazna stran  
 sobota, maj 07 2005 06:38
 Piše: kitty
 Ogledov: 35,502

::: preiskave za njo

 
Beri dalje (683 besed) 0 komentarjev.
Dodaj komentar

Oljkarstvo Plahuta  

PREBERI  

ZMAJ,
ŠTORKLJA IN ŽIVA

(recept za zmago nad zmajem Sterilom)Brezplačni zdravniški nasveti  

- Darovanje spolnih celic

- Ginekologija in porodništvo

med.over.net

Prijava uporabnika  
Uporabniško ime:

Geslo:

Izguba otroka  

- Društvo SOLZICE

Kdo je z nami?  
Gostje: 5


 Copyright © 2005 - 2025 ŽIVA Portal
Kopiranje vsebine Portala NI dovoljeno
 In Open Source we trust

Powered by iC Team Portal design
Spletna stran generirana v 0,17 sekundah
Sponzor ŽIVA Portala je iC Team


Evolucija odnosa, pogovorna terapija za pare
Nepristranska pomoč terapevta pri
vzpostavljanu resnične komunikacije v odnosu.
Pogosta vprašanja >>>
Info: 05 90 11 971 in 041 515 149
Terapija poteka v Ljubljani in Sežani. Pokličite!