Prijava |

Registriraj se |

Pomoč pogostih vprašanj |

Seznam članov |

Išči |

 
 

Portal Podpora Podpora

ŽIVA forum Seznam forumov » MEDIJI » Zdravljenje neplodnosti in postopki na GK
Objavi novo temo  Odgovori na to temo Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo 
Zdravljenje neplodnosti in postopki na GK
PrispevekObjavljeno: Sob Dec 31, 2005 2:16 am Odgovori s citatom
kitty
Admin
Pridružen/-a: Ned Jan 2005 20:29
Prispevkov: 4545
Kraj: primorska
Zdravljenje neplodnosti in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) na Ginekološki kliniki v Ljubljani


(Ljubljana, 14.november 2005) ) Na Ginekološki kliniki v Ljubljani smo opravljali postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) v 2.000 ciklusih na leto. Z ustanovitvijo centra za OBMP v Mariboru je Ministrstvo za zdravje prerazporedilo v ta center 600 ciklusov in leta 2002 še 200 ciklusov v center Postojna, tako da klinika sedaj opravi po 1.200 ciklusov letno. Od uvedbe postopka OBMP (1983) do danes je bilo na kliniki opravljenih 25.600 ciklusov.

Vsako leto natančno izpolnimo (opravimo) program, ki ga financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Finančna sredstva za postopke OBMP so za vsak mesec določena in jih ne smemo in tudi ne moremo (računalniška blokada naročanja zdravil) prekoračiti.

Bolnice naročamo po standardnem protokolu od 4 do 6 na dan. Začetek postopka je vezan na menstruacijski ciklus. Individualne obravnave (ena bolnica, en zdravnik) na Ginekološki kliniki ne moremo realizirati. Vzrok je v integralni obravnavi bolnic s stopenjsko diagnostiko in stopenjsko terapijo. Vsi zdravniki, ki sodelujejo v programu OBMP, so udeleženi tudi v diagnostičnih in terapevtskih postopkih, ki brez OBMP omogočajo zdravljenje neplodnosti in zanositev. Stališèe Ginekološke klinike je, da OBMP ni edini način zdravljenja neplodnosti.

Največji izdatki v postopkih OBMP so zdravila (vzpodbujevalci ovulacije), katerih poraba je odvisna od individualne odzivnosti posamezne bolnice, zato lahko pri eni porabimo 20 ampul zdravil, pri drugi pa do 70 ampul. Ĺ tevilo obravnavanih bolnic je preračunano na poprečno uporabo 30 ampul zdravila, kar nam ZZZS tudi financira. Vsaka prekoračitev pri eni Ĺľenski prikrajša za postopek naslednjo.

Letos bomo do konca leta opravili 1.200 postopkov OBMP. Sedaj je v različnih fazah postopka 50 bolnic, zadnji prenos zarodka letos bomo predvidoma opravili 23.12.2005. Novih bolnic v mesecu decembru ne bomo mogli sprejemati, ker bodo Ĺľe te, ki so trenutno v postopku, izkoristile letošnjo kvoto sredstev ZZZS, paè pa bomo opravljali postopke v nespodbujenem ciklusu.

V različnih forumih smo sprožili iniciativo za povečanje števila ciklusov zdravljenja za neplodne pare. Slovenja je ena redkih držav, ki finančno krije kar štiri z zdravili vzpodbujene postopke zunajtelesne oploditve. Po podatkih evropskega registra zunajtelesne oploditve, kamor Ĺľe leta sporočamo svoje rezultate, je v Sloveniji po postopkih OBMP rojenih kar 3.5% vseh novorojencev. V interesu neplodnih parov pa se zavzemamo še za povečanje števila ciklusov zdravljenja.

Tako na ravni državne komisije za OBMP, kot na ravni Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologije smo sprejeli pobudo, da se plačevanje storitev na področju OBMP od strani ZZZS prilagodi novim dosežkom in novostim na področju zdravljenja neplodnosti (prenos le enega zarodka zmanjšuje možnost večplodne nosečnosti, zato smo predlagali plačilo večih ciklusov s prenosom le enega zarodka).

Strokovnosti dela področju OBMP na ginekološki kliniki v Ljubljani ne izkazujemo samo z vrhunskimi rezultati zdravljenja različnih oblik neplodnosti paè pa tudi z mnogimi izboljšavami na področju OBMP, ki jih povzemajo tudi drugi, tako doma (Maribor, Postojna) kot po svetu. O svojih dosežkih redno poročamo. Ĺ tevilne novosti in dosežke na področju OBMP v zadnjih 20 letih smo uspešno uvedli v slovenski prostor in svoje znanje posredovali tudi ostalima dvema centroma v Sloveniji (različne sodobne oblike vzpodbujanja jajčnikov, program zunajtelesne oploditve v naravnem ciklusu, program prenosa odmrznjenih zarodkov, program prenosa dveh blastocist, program zamrzovanja blastocist, program predimplantacijske genetske diagnostike, program selektivnega prenosa enega zarodka, program zunajtelesne oploditve pri onkoloških bolnikih, preprečevanje Ĺľivljenjsko nevarnega zapleta – ovarijske hiperstimulacije) in jih v poljudni obliki predstavili slovenski javnosti ob 20-letnici rojstva prvih otrok po postopkih OBMP leta 2003. Po podatkih iz Cobiss Slovenija smo strokovni sodelavci na Kliničnem oddelku reprodukcija v 20 letih zbrali skupno 2466 bibliografskih enot.

_________________
*************************
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov

Zdravljenje neplodnosti in postopki na GK
  ŽIVA forum Seznam forumov » MEDIJI
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Objavi novo temo  Odgovori na to temo  

© 2005-2025 ŽIVA Forum, vse pravice pridržane. Kopiranje vsebine Foruma brez dogovora NI dovoljeno.


Powered by phpBB
Sponzor ŽIVA Foruma je iC Team in Uspehi.com


ORIPLUS.net - zdravje, lepota in poslovna priložnost
Naravna Švedska kozmetika, ugodni nakupi, do 23% nižje cene za člane. Pridružite se nam še danes,
junija je prijava brezplačna!
Naročite brezplačni katalog >>
Info: 040 303 631 in 041 515 149